Sıkça Sorulan Sorular

22/07/2022 11:08:08 - 25/07/2022 11:08:08 - 5800 Okunma

 Aşağıda yer alan Sıkça Sorulan Soruların üzerine tıklayıp cevaplarına ulaşabilirsiniz.

 

Kırklareli Üniversitesi SSS

Facebook Twitter Google Plus
Sıkça Sorulan Sorular

Üniversitemiz, yükseköğretimde küresel gelişmeleri takip eden, ulusal ve yerel tarihi- kültürel zenginliklerden güç alarak özgün olmayı amaç edinen bir anlayışla hareket etmektedir. Bunun gereği olarak Kırklareli Üniversitesi “Toplumla birlikte; ancak toplumun bir adım ilerisinde olmak” prensibini benimsemiştir. Öğrencilerini dünyanın her yerinde önemli görevler üstlenebilecek bilgi ve donanıma sahip bireyler olarak yetiştirmeyi hedefleyen Üniversitemiz; öğretim faaliyetlerinin, çağdaş öğretimin gerektirdiği her türlü imkâna sahip derslik ve amfilerde, gelişmiş teknolojik imkânları bünyesinde barındıran araştırma ve uygulama laboratuvarlarında sürdürülmesi için çalışmaktadır. Bu bağlamda, Avrupa’nın en büyük kampüs alanlarından birine sahip Kayalı Kampüsü’ndeki inşaat çalışmaları önemli ölçüde tamamlanmış olup; Kampüsümüz yeni akademik, idari, sosyal ve sportif tesislerle zenginleşmektedir. Üniversitemiz iş dünyası ile yapılan anlaşmalar sayesinde mezunlarına staj ve iş imkânı sağlamaktadır. Bu özelliği ile Üniversitemiz, yalnız akademik eğitim ve diploma veren bir üniversite olmanın ötesinde, öğrencilerini iş yaşamına hazırlama ve kazandırma konusunda da iddialıdır. Bir başka deyişle Üniversitemiz, sağladığı imkânlarla öğrencilerine iş hayatı öncesi rehberlik hizmetini sunmanın bir adım ötesine geçmeyi hedeflemiştir. “Bilgeliğe Yolculuk” sloganıyla yola çıkan Üniversitemiz; araştırmacı ve üretken akademik kadrosu, yenilikçi programlar, güçlü bilgisayar ve internet altyapısı, modern derslik ve laboratuvarları, zengin kütüphanesi ve öğrencilerin kişisel gelişimine verdiği önem ile öne çıkmaktadır. Üniversitenin tüm öğretim programları bilinçli kariyer planları yapan, iş hayatında başarı merdivenlerine hızla tırmanmaya odaklanmış gençleri mezun etmeyi hedeflemektedir. Kuruluşundan günümüze kadarki zaman diliminde köklü pek çok üniversite ile aradaki farkı kapatma konusunda hızla yol alan Üniversitemiz; çağımızın eğitim-öğretim ve araştırma anlayışı ve yöntemlerinin yanı sıra ekonomik ve teknolojik gelişmelere ve çağın gereklerine uygun olarak bölgesinde fark yaratan bir üniversite olma yolunda ilerlemektedir.

Kırklareli gerek coğrafî konumu gerek iklimi ile oldukça yaşanılabilir bir şehirdir. Bu avantajlar yaşam koşullarını kolaylaştırmakla birlikte ekonomik açıdan da kenti daha avantajlı hale getirmektedir.

Türk Patent Enstitüsü tarafından sloganı “Mutlu İnsanlar Kenti” olarak tescillenen Kırklareli coğrafi konum avantajı, tarihi ve kültürel zenginliği ile ön plana çıkan bir kenttir. Kentte çeşitli kurum ve kuruluşların düzenledikleri tiyatro, konser ve şenlikler gibi çokça kültürel ve sosyal organizasyonlar gerçekleştirilmektedir. Kampüslerimizde, öğrencilerin sosyal ve kültürel faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için kapalı ve açık spor salonları, yemek salonları, kantinler, kafeteryalar ve elektronik veri tabanına sahip kütüphaneler bulunmaktadır.

Avrupa’nın sınır komşusu ve İstanbul’a yakın bir mesafede yer alan Kırklareli’ne Türkiye’nin tüm şehirlerinden karayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Karayolu ile ulaşım seçenekleri arasında şehirlerarası otobüs alternatifi yer almaktadır. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerden her gün düzenlenen otobüs seferleri ile şehre ulaşım sağlanmaktadır. Kırklareli’nde havalimanı bulunmamaktadır ancak şehir merkezine yakın mesafede bulunan Tekirdağ Çorlu Havalimanına havayolu ile ulaşım imkanı sunmaktadır. Tekirdağ’dan karayolu ile Kırklareli’ne ulaşım sağlanabilmektedir.

Üniversitemiz kampüslerine toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Üniversitemiz merkez kampüsünün (Kayalı Kampüsü) hemen yakınında Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı 4.250 kız öğrenci ve 1.500 erkek öğrenci kapasiteli, Kırklareli Merkezde ise 780 kız öğrenci ve 600 erkek öğrenci kapasiteli yurtlar bulunmaktadır. Lüleburgaz ilçesinde kız öğrenciler için 384 kişilik, erkek öğrenciler için 400 kişilik; Babaeski ilçesinde kız öğrenciler için 300 kişilik öğrenci yurdu bulunmaktadır. Ayrıca Kırklareli merkez ve ilçelerinde çok sayıda özel yurt ve pansiyon yer almaktadır.

Üniversite kampüs yemekhanelerimizde, öğrencilerimize öğle ve akşam yemeği için cüzi bir ücretle dört çeşit yemek imkânı sunulmaktadır. Ayrıca yerleşkelerimiz içerisinde kantinler ve kafeteryalarımız da bulunmaktadır.

2023 YKS ile Üniversitemiz programlarına yerleştirilen adaylar, 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında www.turkiye.gov.tr adresinden e-kayıt yaptırabilirler. Elektronik kayıt (E-Kayıt) yaptıramayan adaylar 28 Ağustos - 01 Eylül 2023 tarihleri arasında Üniversitemiz Kayıt Merkezinde şahsen veya resmi vekilleri aracılığıyla kayıt yaptırabilirler.

Merkezi yerleştirme işlemi ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıtlarını yaptırabilmeleri için Kırklareli Üniversitesinin aradığı tüm koşulları sağlamaları gerekmektedir. Bir adayın YKS Sonuç Belgesinde bir programı kazandığının yazılmış olması bu adaya, ilgili programa öngördüğü diğer koşulları taşımadan kayıt yaptırma hakkı vermez.

Kayıt tarihleri arasında kaydını yaptırmayan aday kayıt hakkından vazgeçmiş sayılır.

Mezun olduğunuz ortaöğretim kurumundan (lise) bir defaya mahsus olmak üzere verilen diploma kayıp belgesinin aslı ile kayıt yaptırabilirsiniz.

Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 29 Aralık 2023 Cuma günü mesai bitimine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde Açık Öğretim Liseleri öğrencilerinden bir yükseköğretim kurumuna yerleşen adayların ise mezun olduklarına ilişkin belgelerini 31 Ocak 2024 Çarşamba günü mesai bitimine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde, asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.

Katkı payı/öğrenim ücreti akademik takvimde belirtilen kayıt yenileme dönemlerinde üniversitenin anlaşma yaptığı banka ATM’lerinden veya internet bankacılığı aracılığıyla iki taksit halinde ödenir.

Katkı payı ve öğrenim ücretleri her yıl Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenmektedir. Normal öğrenim süresi içerisindeki (ön lisans 2 yıl, lisans 4 yıl) birinci öğretim öğrencilerinden katkı payı alınmamaktadır. Normal öğrenim süresini aşan ve bir yükseköğretim programında kayıtlıyken Üniversitemizde ikinci bir yükseköğretim programına kayıt yaptıran öğrenciler katkı payı/öğrenim ücreti ödemektedir. İkinci öğretim öğrencilerinden öğrenim ücreti alınmaktadır.

Öğrenci belgesi e-Devlet üzerinden ve Birim Öğrenci İşleri Bürosundan alınabilmektedir.

Kayıt yenileme süresi yarıyılın başlangıcından önceki haftadır. Öğrenciler her yarıyıl başında ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde, ilgili mevzuatla belirlenen miktar ve esaslara göre katkı payı/öğrenim ücretini ödeyerek bilgisayar ortamında danışmanından onay alarak derslere kayıtlarını yaptırmak zorundadır. Öğrenci, kaydını kendisi yaptırmakla yükümlüdür ve tüm kayıt yenileme işleminden sorumludur.

Kırklareli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümleri gereği; öğrencinin akademik programını izlemesini sağlamak üzere bir öğretim üyesi/görevlisi danışman olarak atanır. Danışman, öğrenciyi öğrenimi boyunca izler ve öğrencinin devam etmekte olduğu program çerçevesinde öğrencinin her yarıyıl/yıl izleyeceği dersler ve bunlarla ilgili yapılacak değişiklikler hakkında öğrenciye önerilerde bulunur. Öğrencinin alması gereken zorunlu ve seçimlik dersler; devam ettiği programdaki başarı durumu yanında derslerin program içindeki dağılımı, yapısal özellikleri ve benzeri teknik değerlendirmeler de göz önüne alınarak danışmanı tarafından önerilir. Öğrenci, yarıyıl/yıl kayıtlarının yapılması veya yenilenmesi sırasında derslerini danışmanı ile birlikte düzenler ve dersler danışmanı tarafından onaylanmadıkça kesinleşmez.

Öğrencilerin, haklı ve geçerli mazeretlerinin bulunması halinde, kayıt dondurma talepleri ilgili birim yönetim kurullarınca karara bağlanır. Kayıt dondurmak için başvurular, en geç ilgili yarıyılın akademik takvimde belirtilen ders kayıtları süresi bitimine kadar yapılır ve öğrenim süresi boyunca en çok iki yarıyıl kayıt dondurulabilir. İki yarıyıl sınırının uygulanmayacağı hallere ilgili birim yönetim kurulu karar verir.

Tüm ders ve sınav programları ilgili birimin web sitesinde ilan edilmektedir.

Öğrenci kimlik kartı mutlaka yanınızda bulundurulmalıdır. Eğer kimlik kartı yanınızda değilse, öğrenci işlerinden geçici öğrenci belgesi alınmalıdır. Aksi halde kampüse ve sınavlara girmeniz mümkün olmaz.

Ön lisans ve lisans öğrencilerinin, daha önce devam ettikleri bir yükseköğretim programında başarılı oldukları derslerden muaf olmaları ve diğer yükseköğretim kurumundan alınan derslerin geçer notlarının değerlendirilebilmesi için, ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın/yılın ikinci haftasının sonuna kadar ilgili birime talep edilen belgelerle başvurmaları gerekir. Muafiyet işlemleri Kırklareli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi hükümlerine göre yapılır.

Üniversiteden ayrılmak isteyen öğrencinin bir dilekçeyle kayıtlı olduğu birime başvurması gerekir. Üniversiteden ayrılanlara yazılı istekleri halinde, öğrenim durumunu gösterir bir belge verilir ve üniversiteye girişte alınan belgelerden, isteği halinde sadece diploması ilgili birim yöneticisinin onayladığı bir sureti alınarak iade edilir. Üniversiteden ilişiği kesilen öğrencilerin tüm öğrencilik hakları sona erer.

7179 sayılı Askeralma Kanunu uyarınca öğrencilerin askerlik tecil işlemleri, Milli Savunma Bakanlığı ile YÖK arasında yapılan protokol gereği otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.

Üniversitemiz öğrencilerin sosyal, kültürel ve akademik gelişmelerini desteklemek için öğrenci kulüplerinin oluşmasını üniversite yaşamının bir parçası olarak görmektedir. Üniversitemiz bünyesinde çok sayıda öğrenci kulübü bulunmaktadır. Üniversitemiz öğrencileri bu kulüplere katılabilir, etkin olarak çalışmalar yürütebilir veya yeni kulüpler oluşturabilir. Üniversitemiz öğrenci kulüpleri hakkında detaylı bilgi için https://ogrkulup.klu.edu.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.