Sıkça Sorulan Sorular

10/07/2015 15:35:47 - 22/07/2022 15:35:47 - 165488 Okunma

 

1) Neden Kırklareli Üniversitesi’ni tercih etmeliyim?

 

Üniversitemiz, yükseköğretimde küresel gelişmeleri takip eden, ulusal ve yerel tarihi- kültürel zenginliklerden güç alarak özgün olmayı amaç edinen bir anlayışla hareket etmektedir. Bunun gereği olarak Kırklareli Üniversitesi “Toplumla birlikte; ancak toplumun bir adım ilerisinde olmak” prensibini benimsemiştir.

 

Öğrencilerini dünyanın her yerinde önemli görevler üstlenebilecek bilgi ve donanıma sahip bireyler olarak yetiştirmeyi hedefleyen Üniversitemiz; öğretim faaliyetlerinin, çağdaş öğretimin gerektirdiği her türlü imkâna sahip derslik ve amfilerde, gelişmiş teknolojik imkânları bünyesinde barındıran araştırma ve uygulama laboratuvarlarında sürdürülmesi için çalışmaktadır. Bu bağlamda, Avrupa’nın en büyük kampüs alanlarından birine sahip Kayalı Kampüsü’ndeki inşaat çalışmaları önemli ölçüde tamamlanmış olup; Kampüsümüz yeni akademik, idari, sosyal ve sportif tesislerle zenginleşmektedir.

 

Üniversitemiz iş dünyası ile yapılan anlaşmalar sayesinde mezunlarına staj ve iş imkânı sağlamaktadır. Bu özelliği ile Üniversitemiz, yalnız akademik eğitim ve diploma veren bir üniversite olmanın ötesinde, öğrencilerini iş yaşamına hazırlama ve kazandırma konusunda da iddialıdır. Bir başka deyişle Üniversitemiz, sağladığı imkânlarla öğrencilerine iş hayatı öncesi rehberlik hizmetini sunmanın bir adım ötesine geçmeyi hedeflemiştir.

 

“Bilgeliğe Yolculuk” sloganıyla yola çıkan Üniversitemiz; araştırmacı ve üretken akademik kadrosu, yenilikçi programlar, güçlü bilgisayar ve internet altyapısı, modern derslik ve laboratuvarları, zengin kütüphanesi ve öğrencilerin kişisel gelişimine verdiği önem ile öne çıkmaktadır. Üniversitenin tüm öğretim programları bilinçli kariyer planları yapan, iş hayatında başarı merdivenlerine hızla tırmanmaya odaklanmış gençleri mezun etmeyi hedeflemektedir.

 

Kuruluşundan günümüze kadarki zaman diliminde köklü pek çok üniversite ile aradaki farkı kapatma konusunda hızla yol alan Üniversitemiz;  çağımızın eğitim-öğretim ve araştırma anlayışı ve yöntemlerinin yanı sıra ekonomik ve teknolojik gelişmelere ve çağın gereklerine uygun olarak bölgesinde fark yaratan bir üniversite olma yolunda ilerlemektedir.

 

 

2) Kırklareli’nde hayat şartları nasıldır?

 

Kırklareli gerek coğrafî konumu gerek iklimi ile oldukça yaşanılabilir bir şehirdir. Bu avantajlar yaşam koşullarını kolaylaştırmakla birlikte ekonomik açıdan da kenti daha avantajlı hale getirmektedir.

 

 

3) Sosyal ve kültürel olarak kişisel gelişimime Kırklareli’nin katkıları ne olacaktır?

 

Türk Patent Enstitüsü tarafından sloganı “Mutlu İnsanlar Kenti” olarak tescillenen Kırklareli coğrafi konum avantajı, tarihi ve kültürel zenginliği ile ön plana çıkan bir kenttir. Kentte çeşitli kurum ve kuruluşların düzenledikleri tiyatro, konser ve şenlikler gibi çokça kültürel ve sosyal organizasyonlar gerçekleştirilmektedir. Kampüslerimizde, öğrencilerin sosyal ve kültürel faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için kapalı ve açık spor salonları, yemek salonları, kantinler, kafeteryalar ve elektronik veri tabanına sahip kütüphaneler bulunmaktadır.

 

 

4) Kırklareli’ne ulaşım imkânları nelerdir?

 

Avrupa’nın sınır komşusu ve İstanbul’a yakın bir mesafede yer alan Kırklareli’ne Türkiye’nin tüm şehirlerinden karayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Karayolu ile ulaşım seçenekleri arasında şehirlerarası otobüs alternatifi yer almaktadır. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerden her gün düzenlenen otobüs seferleri ile şehre ulaşım sağlanmaktadır.

 

Kırklareli’nde havalimanı bulunmamaktadır ancak şehir merkezine yakın mesafede bulunan Tekirdağ Çorlu Havalimanına havayolu ile ulaşım imkanı sunmaktadır. Tekirdağ’dan karayolu ile Kırklareli’ne ulaşım sağlanabilmektedir.

 

 

5) Üniversiteniz kampüslerine ulaşım nasıl sağlanıyor?

 

Üniversitemiz kampüslerine toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

 

 

6) Kırklareli’nde yurt ve barınma imkanları nelerdir?

 

Üniversitemiz merkez kampüsünün (Kayalı Kampüsü) hemen yakınında Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı 4.250 kız öğrenci ve 1.500 erkek öğrenci kapasiteli, Kırklareli Merkezde ise 780 kız öğrenci ve 600 erkek öğrenci kapasiteli yurtlar bulunmaktadır. Lüleburgaz ilçesinde kız öğrenciler için 384 kişilik, erkek öğrenciler için 400 kişilik; Babaeski ilçesinde kız öğrenciler için 300 kişilik öğrenci yurdu bulunmaktadır. Ayrıca Kırklareli merkez ve ilçelerinde çok sayıda özel yurt ve pansiyon yer almaktadır.

 

 

7) Üniversitede yemek imkânı var mıdır?

 

Üniversite kampüs yemekhanelerimizde, öğrencilerimize öğle ve akşam yemeği için cüzi bir ücretle dört çeşit yemek imkânı sunulmaktadır. Ayrıca yerleşkelerimiz içerisinde kantinler ve kafeteryalarımız da bulunmaktadır.

 

 

8) 2022 YKS ile Üniversitenize yerleştirildim. Kesin kaydımı nasıl yaptırabilirim?

 

2022 YKS ile Üniversitemiz programlarına yerleştirilen adaylar, 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında  www.turkiye.gov.tr adresinden  e-kayıt yaptırabilirler. Elektronik kayıt (E-Kayıt) yaptıramayan adaylar 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında Üniversitemiz Kayıt Merkezinde şahsen veya resmi vekilleri aracılığıyla kayıt yaptırabilirler.

 

 

9) Kayıt için gerekli belgelerimde eksiklikler var. Eksik olan bir belge olursa yine de kayıt yaptırabilir miyim?

 

Eksik belgeyle kayıt yapılmaz. E-kayıt yaptıran öğrenciler kayıt için gerekli belgelerini 19-30 Eylül 2022 tarihleri arasında Birimlerin öğrenci işlerine teslim edeceklerdir.

 

 

10) YKS sonucu Üniversitenize yerleştirildim. Yerleşmeme rağmen kayıt olamama durumum olabilir mi?    

 

Merkezi yerleştirme işlemi ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıtlarını yaptırabilmeleri için Kırklareli Üniversitesinin aradığı tüm koşulları sağlamaları gerekmektedir. Bir adayın YKS Sonuç Belgesinde bir programı kazandığının yazılmış olması bu adaya,  ilgili programa öngördüğü diğer koşulları taşımadan kayıt yaptırma hakkı vermez.  

 

            11) Öğrenciler üniversiteye kesin kaydını süresi içinde yaptıramazsa ne olur? 

 

Kayıt tarihleri arasında kaydını yaptırmayan aday kayıt hakkından vazgeçmiş sayılır.

 

  

12) Lise diplomamı kaybettim. Kayıt için ne yapmalıyım?

 

Mezun olduğunuz ortaöğretim kurumundan (lise)  bir defaya mahsus olmak üzere verilen  diploma kayıp belgesinin aslı ile kayıt yaptırabilirsiniz.

 

 

13) Üniversiteyi kazandım ancak liseden henüz mezun olmadım. Ne zaman  ve nasıl kesin kayıt yaptırabilirim?

 

Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 30 Aralık 2022 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.

 

 

14) Katkı Payı/Öğrenim Ücreti Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?

 

Katkı payı/öğrenim ücreti akademik takvimde belirtilen kayıt yenileme dönemlerinde üniversitenin anlaşma yaptığı banka ATM’lerinden veya internet bankacılığı aracılığıyla iki taksit halinde ödenir (Güz ve Bahar yarıyılları başında).

 

 

15)  Katkı payı/öğrenim ücretleri nasıl belirleniyor?

 

Katkı payı ve öğrenim ücretleri her yıl Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenmektedir. Normal öğrenim süresi içerisindeki (ön lisans 2 yıl, lisans 4 yıl) birinci öğretim öğrencilerinden katkı payı alınmamaktadır. Normal öğrenim süresini aşan ve bir yükseköğretim programında kayıtlıyken Üniversitemizde ikinci bir yükseköğretim programına kayıt yaptıran öğrenciler katkı payı/öğrenim ücreti ödemektedir. İkinci öğretim öğrencilerinden öğrenim ücreti alınmaktadır.

 

   

16) Öğrenci belgesini nereden alabilirim?

 

Öğrenci belgesi e-Devlet üzerinden, Birim Öğrenci İşleri Bürosundan alınabilmektedir.

 

 

17) Üniversitemize yeni kayıt yaptıran öğrencilerin ders alma işlemleri nasıl yapılır?

 

Kayıt yenileme süresi yarıyılın başlangıcından önceki haftadır. Öğrenciler her yarıyıl başında ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde, ilgili mevzuatla belirlenen miktar ve esaslara göre katkı payı/öğrenim ücretini ödeyerek bilgisayar ortamında danışmanından onay alarak derslere kayıtlarını yaptırmak zorundadır. Öğrenci, kaydını kendisi yaptırmakla yükümlüdür ve tüm kayıt yenileme işleminden sorumludur. Yarıyıl başlangıç tarihinden itibaren ilk hafta içinde danışmanının onayı ile öğrenci alacağı dersleri değiştirebilir.

 

 

18) Danışman kimdir?

 

Kırklareli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümleri gereği; öğrencinin akademik programını izlemesini sağlamak üzere bir öğretim üyesi/görevlisi danışman olarak atanır. Danışman, öğrenciyi öğrenimi boyunca izler ve öğrencinin devam etmekte olduğu program çerçevesinde öğrencinin her yarıyıl/yıl izleyeceği dersler ve bunlarla ilgili yapılacak değişiklikler hakkında öğrenciye önerilerde bulunur. Öğrencinin alması gereken zorunlu ve seçimlik dersler; devam ettiği programdaki başarı durumu yanında derslerin program içindeki dağılımı, yapısal özellikleri ve benzeri teknik değerlendirmeler de göz önüne alınarak danışmanı tarafından önerilir. Öğrenci, yarıyıl/yıl kayıtlarının yapılması veya yenilenmesi sırasında derslerini danışmanı ile birlikte düzenler ve dersler danışmanı tarafından onaylanmadıkça kesinleşmez.

 

 

19) Kayıt dondurma  yapılabilir mi?

 

Öğrenciler, belgelendirmek koşuluyla sağlık, askerlik, maddi, ailevi, beklenmedik zorunlu olaylar gibi nedenlerle kayıt dondurma başvurusunda bulunabilir. Yeni öğrenciler üniversiteye kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra kayıt dondurma  başvurusunda bulunabilir.

 

 

20) Öğrenim ücretimi ödedim ancak kayıt dondurdum. Kayıt dondurduğum dönem için öğrenim ücreti ödemem gerekir mi?

 

Kayıt dondurulan dönem için öğrenim ücreti ödenmez.

 

 

21) Ders ve sınav programlarını nereden öğrenebilirim?

 

Tüm ders ve sınav programları ilgili birimin web sitesinde ilan edilmektedir.

 

 

22) Kampüse veya sınavlara girerken öğrenci kimlik kartım yanımda yoksa ne yapmalıyım?

 

Öğrenci kimlik kartı mutlaka yanınızda bulundurulmalıdır. Eğer kimlik kartı yanınızda değilse, öğrenci işlerinden geçici öğrenci belgesi alınmalıdır. Aksi halde kampüse ve sınavlara girmeniz mümkün olmaz.

 

 

23) Daha önceden bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğumda başarılı olduğum derslerden nasıl muaf olabilirim?

 

Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin daha önce uzaktan eğitim programları hariç Kırklareli Üniversitesi dâhil olmak üzere herhangi bir Yükseköğretim Kurumundan alıp başardığı derslerin muafiyeti için başvurular, öğrencinin ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın/yılın ikinci haftasının sonuna kadar ilgili birime yapılır. Hazırlık öğrencileri ise yeterlik sonuçlarının açıklanmasından itibaren iki hafta içerisinde ilgili birime intibak başvurusu yapmalıdır. Yabancı dilde yeterlilik alamayarak hazırlık okuyan öğrenciler için, ilgili sınıfın başarılmasından sonraki yarıyıl/yılda yukarıdaki koşullar uygulanır. Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültelerinde öğrenim görülen dersler için (Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Bilgisayar dersleri hariç) muafiyet ve intibak işlemleri yapılmaz ancak yatay ve dikey geçişlerde bu hüküm uygulanmaz.

 

 

Muafiyet için başvuru dilekçesinin ekine daha önce öğrenim görülen yükseköğretim kurumu tarafından onaylanmış (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ders içerikleri ve not belgesi (transkript) eklenmesi gerekir. Söz konusu belgelerin fotokopi, faks, onaysız belge ve eksik belge olması durumunda başvuru işleme alınmaz.

 

   

24) Öğrenci kaydını sildirmek istediği zaman ne yapmalıdır?

 

Üniversiteden ayrılmak isteyen öğrencinin bir dilekçeyle kayıtlı olduğu birime başvurması gerekir. Üniversiteden ayrılanlara yazılı istekleri halinde, öğrenim durumunu gösterir bir belge verilir ve üniversiteye girişte alınan belgelerden, isteği halinde sadece diploması ilgili birim yöneticisinin onayladığı bir sureti alınarak iade edilir. Üniversiteden ilişiği kesilen öğrencilerin tüm öğrencilik hakları sona erer.

 

 

            25) Askerlik tecil işlemleri nasıl yapılır?

 

1111 ve 7179 sayılı Askeralma Kanunları uyarınca öğrencilerin askerlik tecil işlemleri, Milli Savunma Bakanlığı ile YÖK arasında yapılan protokol gereği otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.

 

 

26) Üniversitede Öğrenci Kulüplerine Nasıl Üye olabilirim?

 

Kırklareli Üniversitesi; öğrencilerin sosyal, kültürel ve akademik gelişmelerini desteklemek için öğrenci kulüplerinin oluşmasını üniversite yaşamının bir parçası olarak görmektedir. Üniversitemiz bünyesinde çok sayıda öğrenci kulübü bulunmaktadır. Kırklareli Üniversitesi öğrencileri bu kulüplere katılabilir, etkin olarak çalışmalar yürütebilir veya yeni kulüpler oluşturabilirler. Üniversitemizde aktif olarak çalışmalarını yürüten öğrenci kulüpleri hakkında ayrıntılı bilgi için http://sks.klu.edu.tr/Sayfalar/375-ogrenci-klupleri.klu adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

aday öğrenci sorular

Facebook Twitter Google Plus